НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

Постанову КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Рішення виконкому Харківської міської ради від 24.12.2020 № 772

Наказ Департаменту освіти ХМР від 28.12.2020 № 303 "Про організацію харчування учнів та вихованців закладів освіти міста у 2021 році"

Рішенням виконкому Харківської міської ради від 24.12.2020 № 772 затверджено з 01.01.2021 грошові норми харчування учнів та вихованців закладів освіти міста, які перебувають у комунальній власності.

З 01.01.2021 грошові норми харчування учнів та вихованців закладів освіти міста, які перебувають у комунальній власності територіальної громади міста Харкова:

У закладах загальної середньої освіти:

Для учнів 1-4 класів - не більше 14,00 грн.

Для учнів 1-11 класів пільгового контингенту, у тому числі дітей учасників антитерористичної операції (операції об'єднаних сил), - не більше 18,00 грн.

Також у 2021 році звільнено від плати за харчування дітей учасників АТО (ООС) у закладах дошкільної та загальної середньої освіти, які перебувають у комунальній власності територіальної громади міста Харкова.

/Files/images/1/1631733682292.jpg /Files/images/1/1631733621893.jpg

Правила здорового харчування

Харчові звички, що формуються у дитинстві, зберігаються і в дорослому віці. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вбережуть дитину від численних хвороб, а й зроблять її бадьорішою і уважнішою. В рамках інформаційної кампанії “До школи” розказуємо про затверджені МОЗ України норми харчування дітей і даємо поради батькам, як зробити харчування дитини збалансованим і корисним.

МОЗ України оновило норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії. У підготовці норм були враховані рекомендації та стандарти ВООЗ та Європейської агенції з харчової безпеки.

Згідно з нормами, 6-річним першокласникам для активного життя достатньо 1800 ккал на добу, а дітям 7-10 років - 2100. З 11 років добові потреби у для дітей різної статті відрізняються: хлопчикам та юнакам треба дещо більше енергії, аніж дівчаткам і дівчатам.

ЯКІ ПРОДУКТИ ПОВИННІ ВХОДИТИ ДО ЩОДЕННОГО РАЦІОНУ ШКОЛЯРІВ

Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза школою. Ось кілька порад, які допоможуть скласти домашнє меню:

- акцентуйте увагу на овочах і бобових - вони мають бути основою раціону;

- стежте, щоби дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях - цільнозернові продукти, насіння та горіхи;

- упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика);

- мінімізуйте кількість солі та цукру; - для дітей 2-3 г на добу, для підлітків менше 5 г на добу, цукор: 25-50 г на добу включаючи фруктові цукри;

- використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова);

- стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.

Режим харчування учнів

07.15 - 08.15 - І сніданок

11.05 - 11.25 - ІІ сніданок

13.00 - 14.30 - обід

15.40 - 16.00 - полуденок

18.00 - 19.00 - вечеря

Кiлькiсть переглядiв: 476